Bli instruktör/tränare

Vi söker alltid bra instruktörer till våra träningsgrupper i Västerbrohamnen och i Bergvik.

Vi söker dig som har lite längre seglingserfarenhet, och gärna tidigare erfarenhet av att instruera barn och/eller vuxna i segling, men det är inget krav. Vi lägger störst fokus på din personlighet och vilja att lära dig och vara den bästa pedagogen för gruppen.

Läs mer nedan vad som gäller om du vill bli instruktör hos oss, och skicka gärna in din intresseanmälan (ska innehålla CV och personligt brev med en kort beskrivning av dig själv och din seglings-/instruktörserfarenhet). Skicka till traning@stockholmssegelsallskap.se

Några grundläggande krav:

 • Du ska ha fyllt 17 år eller fylla 17 år under året (som hjälpinstruktör kan du vara något yngre)
 • Om du är tränare/instruktör för en grupp med deltagare under 18 år ska du begära ett utdrag ur belastningsregistret från Polisen här, som du i god tid innan träningsstart visar upp i original för vår kanslichef Fredrik Nyberg. Vi sparar inte utdraget, du får med dig det hem. Du kan läsa mer här om varför vi begär detta.
 • Du ska obehindrat kunna genomföra de moment som finns beskrivna under aktuellt avsnitt i SSF:s kursplan, eftersom det är den vi följer på våra kurser
 • Du ska ha en positiv inställning till segling och träning; det viktigaste är att seglaren har kul på vattnet

Vad ingår i tränaruppdraget?

När du är tränare hos oss har du, antingen ensam eller tillsammans med andra tränare, ansvar för den eller de grupper du är instruktör för. Varje grupp tränar en gång i veckan, under ett visst antal veckor under vår och höst. Detta innebär bland annat:

 • Att du planerar varje seglingspass enligt Svenska Seglarförbundets kursplan för nybörjare eller fortsättare
 • Att du tar ansvar för det material (följebåt, jollar m.m.) du använder under träningarna, och håller ordning på anläggningen
 • Att du är närvarande vid alla seglingspass under kursen, alternativt ordnar ersättare vid enstaka tillfällen
 • Att du rapporterar in närvaro för deltagare via appen Idrott Online.

Utbildningar

SSS är en certifierad seglarskola av Svenska Seglarförbundet. Vad det innebär kan man läsa mer om här, och det innebär även att våra kurser följer Svenska Seglarförbundets kursplan. För att SSS ska bibehålla vår certifiering ställs dessutom vissa utbildningskrav på våra instruktörer. Har du dessa utbildningar sedan innan är det en fördel, men det är inget krav eftersom SSS gärna bekostar din utbildning om du vill fortsätta vara instruktör hos oss.

De utbildningar som erfordras är:

 • Seglingens Ledarskap Grund, en online-utbildning som också är ett krav för att sedan få gå tränare grön
 • Tränare grön, en grundläggande tränarutbildning. Det är även möjligt att fortsätta och gå Tränare blå
 • Trygga möten (en utbildning genom Scouterna, är inte ett krav för certifieringen)

Tips inför seglingspasset

Om du behöver tips på bra övningar att göra under seglingspasset har Svenska Seglarförbundet en bra övningsbank att kika i.