Bra att veta om vår verksamhet

 • Barn upp till 11 år ska ha med en vuxen vid träning. Föräldrar är oerhört viktiga och behövs som extra händer för att bära båtar, fixa anläggningen och grilla korv. Så kom gärna med även om du har äldre barn.
 • Alla barn använder flytväst både på bryggorna och i båtarna, det är lätt att halka. Alla vuxna som befinner sig i båtar använder flytväst (även vuxna kan halka och ramla i vattnet).
 • Planen är att vi alltid ska vara seglingsklara vid 17:30-tiden. Detta gör att man bör vara på plats 17.00. Ledare finns på plats från senast 17.00.
 • Vårt mål är att skapa duktiga seglare som när de blir vuxna ska klara att föra fram en segelbåt på ett säkert sätt. För att uppnå detta kommer kappsegling vara en naturlig del av verksamheten då detta är det lättaste sättet att öva tajta situationer skapa duktiga seglare.

Hämtning och lämning

Vi vill att ni hämtar och lämnar era barn från träningen, särskilt de yngre. Men om de får gå hem själva så vill vi att ni meddelar oss detta. Tänk också på att meddela oss tränare om det är något särskilt vi bör veta om just er seglare.

Mobiltelefon

Lämna mobilen hemma. Den blir lätt förstörd av vatten, eller blir liggande ensam på land. Ledarna har telefon. Om den måste vara med finns det praktiska vattentäta plastfickor att köpa för detta ändamål.

Utrustning

Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan till och med vara farligt när vattnet är kallt. Det är fullt möjligt att segla mitt i vintern utan att frysa om man är rätt klädd.

 • Flytväst är obligatorisk. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra, passformen är viktigast.
 • Ett torrt ombyte packas i en rymlig väska som kan stängas. Märk alla kläder och ägodelar med namn.
 • Ta med en plastpåse att lägga våta saker i.

Klädsel på sommaren

Vädret och temperaturen kan skifta mycket, men generellt bör man ta på sig mer kläder än man tror. På land kan det vara varmt och skönt men ute på vattnet blir man ofta blöt och om man fryser blir inget roligt!

 • Regnbyxor eller jollebyxor är perfekt för jolleseglaren. Dessa används nästan alltid, eftersom det alltid är mer eller mindre blött i båten. Vid riktigt varmt väder kan man ha shorts.
 • Solglasögon och/eller keps när det är solsken. Bind fast kepsen i flytvästen så tappar du den inte.
 • Solkräm för att skydda ansiktet och långärmad tröja om det är soligt. Det är lätt att bränna sig.
 • På fötterna stövlar. Vattentåliga sandaler kan också vara ett bra alternativ varma dagar. Gymnastikskor som tål väta kan också vara ett alternativ. Det är olämpligt att segla barfota.

Vår/höst

Vädret och temperaturen variera mycket. En tumregel är att ta på sig mer kläder än man tror behövs. Tänk på att vattentemperaturen och vinden har stor betydelse. Principen för att hålla sig varm är att använda många lager.

På händerna: seglarhandskar
På fötterna: seglarstövlar och sockor
På huvudet: mössa om det är kallt
På kroppen: Underställ (tröja och långkalsonger). Fleecetröja och fleecelångkalsonger efter väder. Jacka och byxor (vattentätt). Torrdräkt eller våtdräkt är att föredra, men du klarar dig långt på regn-/seglarkläder.

Observera att torrdräkt eller heltäckande våtdräkt är ett absolut krav om vattentemperaturen är under 14 grader!

Mat och dryck

Vattenflaska (fylld) är bra att ha och eventuellt lite mellanmål. Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Man rör sig mer än man tror och koncentration tar energi. Något som funkar att smidigt äta, tex macka eller frukt, är aldrig fel.

Share This