Viktigt att veta om vår verksamhet

 

 • Barn upp till 11 år ska ha med en vuxen vid träning. Föräldrar är oerhört viktiga och behövs som extra händer för att bära båtar, fixa anläggningen och grilla korv. Så kom gärna med även om du har äldre barn.
 • Alla barn använder flytväst både på bryggorna och i båtarna, det är lätt att halka. Alla vuxna som befinner sig i båtar använder flytväst (även vuxna kan halka och ramla i vattnet).
 • Planen är att vi alltid ska vara seglingsklara vid 17:30-tiden. Detta gör att man bör vara på plats 17.00. Ledare finns på plats från senast 17.00.
 • Vårt mål är att skapa duktiga seglare som när de blir vuxna ska klara att föra fram en segelbåt på ett säkert sätt. För att uppnå detta kommer kappsegling vara en naturlig del av verksamheten då detta är det lättaste sättet att öva tajta situationer skapa duktiga seglare.

Hämtning och lämning

Vi vill att ni hämtar och lämnar era barn från träningen, särskilt de yngre. Men om de får gå hem själva så vill vi att ni meddelar oss detta. Tänk också på att meddela oss tränare om det är något särskilt vi bör veta om just er seglare.

Mobiltelefon

Lämna mobilen hemma. Den blir lätt förstörd av vatten, eller blir liggande ensam på land. Ledarna har telefon. Om den måste vara med finns det praktiska vattentäta plastfickor att köpa för detta ändamål.

Utrustning

Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan till och med vara farligt när vattnet är kallt. Det är fullt möjligt att segla mitt i vintern utan att frysa om man är rätt klädd.

 • Flytväst är obligatorisk. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra, passformen är viktigast.
 • Ett torrt ombyte packas i en rymlig väska som kan stängas. Märk alla kläder och ägodelar med namn.
 • Ta med en plastpåse att lägga våta saker i.

Klädsel på sommaren

Vädret och temperaturen kan skifta mycket, men generellt bör man ta på sig mer kläder än man tror. På land kan det vara varmt och skönt men ute på vattnet blir man ofta blöt och om man fryser blir inget roligt!

 • Regnbyxor eller jollebyxor är perfekt för jolleseglaren. Dessa används nästan alltid, eftersom det alltid är mer eller mindre blött i båten. Vid riktigt varmt väder kan man ha shorts.
 • Solglasögon och/eller keps när det är solsken. Bind fast kepsen i flytvästen så tappar du den inte.
 • Solkräm för att skydda ansiktet och långärmad tröja om det är soligt. Det är lätt att bränna sig.
 • På fötterna stövlar. Vattentåliga sandaler kan också vara ett bra alternativ varma dagar. Gymnastikskor som tål väta kan också vara ett alternativ. Det är olämpligt att segla barfota.

Vår/höst

Vädret och temperaturen variera mycket. En tumregel är att ta på sig mer kläder än man tror behövs. Tänk på att vattentemperaturen och vinden har stor betydelse. Principen för att hålla sig varm är att använda många lager.

På händerna: seglarhandskar
På fötterna: seglarstövlar och sockor
På huvudet: mössa om det är kallt
På kroppen: Underställ (tröja och långkalsonger). Fleecetröja och fleecelångkalsonger efter väder. Jacka och byxor (vattentätt). Torrdräkt eller våtdräkt är att föredra, men du klarar dig långt på regn-/seglarkläder.

Observera att torrdräkt eller heltäckande våtdräkt är ett absolut krav om vattentemperaturen är under 14 grader! Gäller först och främst fortsättningskursen i Optimist, Zoom8, Laser. Rekommenderas för Tvåkrona och nybörjarkursen i Optimist. Inget krav för C55. När det gäller nybörjarkursen i Optimist är det inte ett krav, även om det kan vara skönt att ha, då vi har fler tränare allokerade för den kursen.

Mat och dryck

Vattenflaska (fylld) är bra att ha och eventuellt lite mellanmål. Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Man rör sig mer än man tror och koncentration tar energi. Något som funkar att smidigt äta, tex macka eller frukt, är aldrig fel.

Hur är du den bästa seglarföräldern? 

Det är kul att vara idrottsförälder men inte alltid enkelt. Man ska vara närvarande men inte lägga sig i, man ska hjälpa men inte curla, man ska peppa men inte tvinga osv. Ofta är det fina avvägningar i ord och handling som gör skillnad för barnets upplevelse. Om du är intresserad av detta område kan du titta närmare på det material som SISU Idrottsutbildarna har tagit fram, Så blir du världens bästa idrottsförälder.

Här följer några punkter som du som förälder kan ha med dig. Några är en sammanfattning av just ”så blir du världens bästa idrottsförälder”.

Inledande fråga till dig själv: Vad har du för mål med ditt barns idrottande och vad har ditt barn för mål med att idrotta?

 1. Glädje är ett vägledande ord både för barn och förälder.
 2. Var lyhörd för ditt barns mål och vad det brinner för. Vägled dem efter detta
 3. Ha fokus på lärande, individuell utveckling och prestation snarare än resultat.
 4. Ställ frågor som, vad har du gjort på träningen i dag? Vad har du lärt dig? Vad var roligast?
 5. Var positiv och fyll på barnets må-bra-kontot
 6. Misstag är en del av lärandet; ”Jag har inte gjort 1000 misstag, jag har gjort 1000 steg för att lyckas”/”I have not failed. I ́ve just found 1000 ways that won ́t work” Thomas Edison.
 7. Var en förebild och sprid idrottens värdegrund; glädje, gemenskap, delaktighet, demokrati, allas rätt att vara med och rent spel. Läs gärna mer i ”Seglingen vill”.
 8. Hjälp till och stötta genom att finnas tillhands utan att ”lägga dig i”. Det är ditt och andras barn som seglar inte du.
 9. Respektera tränarens beslut och var stöttande
 10. Respektera tävlingsorganisationens beslut
 11. Hjälp även andra barn och föräldrar

Du som förälder/vårdnadshavare behövs!

Share This