Rastaholms seglarläger

Om Rastaholms seglarläger

Rastaholms seglarläger på Ekerö är din chans att lära dig att segla jolle, slå de livsviktiga knoparna, sjunga de rätta sångerna och träffa nya kompisar. Under fem veckolånga läger passerar varje sommar runt 130 barn och ungdomar Stockholms Segelsällskaps klubbholme Rastaholm. Här bedrivs läger från nybörjarnivå till fortsättningsnivå med kappseglingsinriktning för juniorer i åldrarna från 8 till 16 år.

Under alla våra läger finns utbildade och erfarna instruktörer som hjälper till ute på sjön, på bryggan och på teorin på kvällarna. Vi seglar Optimist, 2-krona eller Laser, oftast tre pass om dagen. Den praktiska träningen blandas med lite teori om kvällarna men det blir givetvis också massa tid över för bad, bus, långsegling, korvgrillning, vattenkrig och annat kul.

Under vart och ett av våra läger finns det plats för mellan 24 till 40 juniorer. Grupperna är små och såväl juniorer som instruktörer lär känna och kommer varandra nära under en veckas tid.

Om du klickar in på vår Instagram kan du se hur det brukar se ut på våra lägerveckor.

Nybörjarläger

Läger 1 och 2

Våra nybörjarläger är förlagda under den första delen av sommaren, i juni eller i början av juli. På dessa läger får barn och ungdomar i åldrar 8-12 år pröva på att segla och bekanta sig med båten och vattnet. Det viktigaste är att vi har roligt på vattnet och på land och det krävs inga förkunskaper. På dessa läger seglar vi Optimist och 2-krona.

Veckan är fullspäckad med segling, bad, kvällsaktiviteter och bus. Vi ger oss också ut över Björkfjärden på långsegling, ofta till den närliggande ön Björkö med vikingastaden Birka, och har med oss lunch som vi äter när vi kommer fram. Mot slutet av veckan får de som är intresserade möjligheten att bekanta sig med kappsegling både ute på sjön och i teorin. I slutet av veckan hålls vårt traditionsenliga lägermästerskap och vinnaren får gravera in sitt namn på vårt anrika vandringspris som har vandrat från mästare till mästare sen 1960-talet.

Den som deltar på våra nybörjarläger ska: 

  • Vara bekväm med att sova borta ensam
  • Vara nyfiken på segling och förstå att det är segling varje dag
  • Kunna ta emot och förstå enkla instruktioner av ledare både på vattnet och på land

Fortsättningsläger

Läger 3 och 5

SSS har två fortsättningsläger. Ett läger för ungdomar åldrarna 13-16 år (läger 3), och ett läger för barn i åldrarna 11-14 år (läger 5). Läger 5 är det perfekta lägret för dig som tidigare gått på nybörjarläger och nu är redo att segla på nästa nivå, men som kanske inte har åldern inne för våra fortsättningsläger. Läger 5 är också lägret för dig som har åldern inne för våra fortsättningsläger, men som kanske inte har seglat så mycket tidigare eller är nybörjare.

Under lägren fortsätter vi repetera seglingens grunder och introducerar sjömanskap och navigering. Du kanske har seglat familjens båt och är ny på jollesegling, eller vill lära dig seglingens grunder ordentligt. Här arbetar vi med navigeringsteori både på vattnet samt på land med fördjupad förståelse för praktisk och teoretiskt sjömanskap. Målet med detta läger är att var och en ska känna sig trygg med att manövrera och föra fram sin båt på ett skickligt och säkert sätt.

Du ska gärna ha gått ett av våra andra läger innan detta eller seglat på annat håll, och vi repeterar seglingens grunder under veckan. Under veckan lägger vi banor och seglar naturbanor och race:ar i goda vänners lag. Under veckan kappseglar vi mycket och lägret avslutas med det anrika lägermästerskapet och vinnaren får gravera in sitt namn på vandringspokalen. Givetvis ligger fokus på att ha kul på och runt sjön och träffa kompisar, precis som på våra andra läger.

Fortsättningsläger inriktning kappsegling

Läger 4

Årets fjärde läger är också det för ungdomar 13-16 år och fungerar på samma sätt som fortsättningslägret, men är helt vigt åt kappsegling. Lägret är för dem som vill träna mer på kappsegling men också för dem som är nyfikna men som aldrig prövat. Vi fördjupar oss inom seglingens olika moment och finslipar på manövrar. Den teoretiska biten fungerar som ett komplement för att fånga upp och på ett interaktivt diskutera dagen på vattnet.

Precis som på våra andra läger ligger fokus på att ha kul både på vatten och på land, och veckan avslutas med det anrika lägermästerskapet.

Den som deltar på vårt kappseglingsläger ska:

  • Ha gått på vårt fortsättningsläger tidigare eller erhållit motsvarande kunskaper på annat sätt
  • Känna dig bekväm i en segelbåt, och kunna segla självständigt i de flesta väder
  • Vara intresserad och nyfiken på kappseglingsmomentet, men det är inte ett krav att tidigare ha kappseglat

Instruktörer

SSS har hög ledartäthet per junior, och vi ställer höga personlighetskrav på våra ledare och att de ska ha en god pedagogisk förmåga. De flesta av våra ledare har gått på “Rasta” sedan de var barn, vilket medför att de har god kännedom om anläggningen, båtarna och rutinerna på lägret.

SSS är dessutom en certifierad seglarskola av Svenska Seglarförbundet. Vad det innebär kan man läsa mer om på Seglarförbundets hemsida och det innebär även att våra kurser följer Svenska Seglarförbundets kursplan. För att SSS ska bibehålla vår certifiering ställs dessutom vissa utbildningskrav på våra instruktörer.

De utbildningar som erfordras är Seglingens Ledarskap Grund och Tränare grön från Svenska Seglarförbundet, samt Trygga möten från Scouterna.

Läs mer här om du vill bli instruktör hos oss!