Rastaholms seglarläger

Om Rastaholms seglarläger

Rastaholms seglarläger på Ekerö är din chans att lära dig att segla jolle, slå de livsviktiga knoparna, sjunga de rätta sångerna och träffa nya kompisar. Under fyra veckolånga läger passerar runt 150 ungdomar per sommar ute på Stockholms Segelsällskaps klubbholme Rastaholm. Här bedrivs läger från nybörjarnivå till kapsseglingsnivå i åldrarna från 8 till 16 år.

Under alla våra läger finns erfarna instruktörer som hjälper till ute på sjön, på bryggan och på teorin på kvällarna. Vi seglar Optimist, Tvåkrona eller Laser tre pass om dagen. Den praktiska träningen blandas med lite teori om kvällarna men det blir givetvis också massa tid över för bad, bus, långsegling, korvgrillning, vattenkrig och annat kul.

Under vart och ett av våra fyra läger finns det plats för ungefär 30 till 40 juniorer (barn och ungdomar). Grupperna är små och såväl juniorer som instruktörer lär känna och kommer varandra nära under en veckas tid.

Om du klickar in på vår Instagram kan du se hur det brukar se ut på våra lägerveckor.

Nybörjarläger

Under första delen av sommaren ligger två nybörjarläger där barn och ungdomar i åldrar 8-12 år får pröva på att segla och bekanta sig med båten och vattnet. Det viktigaste är att vi har roligt på vattnet och på land och det krävs inga förkunskaper.

Veckan är fullspäckad med segling, bad, kvällsaktiviteter och bus. Vi ger oss också ut över Björkfjärden på långsegling till Björkö där vi äter lunch i vikingastaden Birka. Mot slutet av veckan får de som är intresserade möjligheten att fördjupa sig i kappsegling både ute på sjön och i teorin. I slutet av veckan hålls vårt traditionsenliga lägermästerskap och vinnaren får gravera in sitt namn på vårt anrika vandringspris som har vandrat från mästare till mästare sen 1960-talet.

Den som deltar på våra nybörjarläger ska: 

  • Vara bekväm med att sova borta ensam
  • Vara nyfiken på segling och förstå att det är segling varje dag
  • Kunna ta emot och förstå enkla instruktioner av ledare både på vattnet och på land

Fortsättningsläger

Under sällskapets första fortsättningsläger tar vi hand om ungdomar 13-16 år som aldrig tidigare varit i kontakt med jollesegling eller känner att man vill fördjupa sig i sjömanskap och navigering. Här arbetar vi med navigeringsteori både på vattnet samt på land med fördjupad förståelse för praktisk och teoretiskt sjömanskap. Målet med detta läger är att var och en ska känna sig trygg med att manövrera och föra fram sin båt på ett skickligt och säkert sätt.

Du ska gärna ha gått ett av våra andra läger innan detta, men det finns inga krav på förhandskunskaper – vi går igenom seglingens grunder utifrån din nivå. Under veckan lägger vi banor och seglar naturbanor och race:ar i goda vänners lag. Under veckan kappseglar vi mycket och lägret avslutas med det anrika lägermästerskapet och vinnaren får gravera in sitt namn på vandringspokalen. Givetvis ligger fokus på att ha kul på och runt sjön och träffa kompisar, precis som på våra andra läger.

Fortsättningsläger inriktning kappsegling

Årets sista läger fungerar på samma sätt som fortsättningslägret, men är helt vigt åt kappsegling. Lägret är både för ungdomar 13-16 år som aldrig prövat på kappsegling och för dem som vill träna mer. Vi fördjupar oss inom seglingens olika moment och finslipar på manövrar. Den teoretiska biten fungerar som ett komplement för att fånga upp och på ett interaktivt diskutera dagen på vattnet.

Precis som på våra andra läger ligger fokus på att ha kul både på vatten och på land, och veckan avslutas med det anrika lägermästerskapet.

Den som deltar på vårt kappseglingsläger ska:

  • Ha gått på vårt fortsättningsläger tidigare eller erhållit motsvarande kunskaper på annat sätt
  • Känna dig bekväm i en segelbåt, och kunna segla självständigt i de flesta väder
  • Vara intresserad och nyfiken på kappseglingsmomentet, men det är inte ett krav att tidigare ha kappseglat

Instruktörer

SSS har hög ledartäthet per junior, och vi ställer höga personlighetskrav på våra ledare och att de ska ha en god pedagogisk förmåga. De flesta av våra ledare har gått på ”Rasta” sedan de var barn, vilket medför att de har god kännedom om anläggningen, båtarna och rutinerna på lägret.

SSS är dessutom en certifierad seglarskola av Svenska Seglarförbundet. Vad det innebär kan man läsa mer om här, och det innebär även att våra kurser följer Svenska Seglarförbundets kursplan. För att SSS ska bibehålla vår certifiering ställs dessutom vissa utbildningskrav på våra instruktörer.

De utbildningar som erfordras är: