Viktig information

Covid-19

Om det kommer krävas anpassningar av lägerverksamheten inför sommaren 2022 kommer dessa att framgå här.

Anmälan och kontakt

Anmälan för sommarens läger görs online och anmälan öppnar så snart vi spikat alla datum vilket brukar vara i oktober/november (men kan ske tidigare). Bekräftelse på att vi fått anmälan kommer efter senast 24 timmar, och platsen är garanterad efter att betalningen inkommit till oss.

Senast två veckor innan lägerstart mejlas lägerinformation och kontakt till lägerchef ut, men tveka inte att kontakta oss om du har frågor om lägret eller har information om ditt barn som kan vara bra för oss att veta om.

Adressen till lägret är SSS Seglarläger, Rastaholm, 178 90 Ekerö. Åker man kollektivt går buss 311 eller 312 från Brommaplan. Åk till hållplats ”Rastaholm”, därifrån är det cirka 500 meters promenad ner genom allén till Rastaholm.

Kostnad och villkor för deltagande

En vecka med logi och helpension på vår klubbholme samt ca tre seglingspass per dag kostar 4.800 kronor. Är ditt barn inte redan medlem i SSS så tillkommer medlemsavgift om 250 kr.

Simkunnighet 200 meter är ett absolut krav för att delta. Simkunnighetsprov genomförs under lägrets första dag. (Provets längd sätts med hänsyn till vattentemperaturen.)

Alla lägerdeltagare är olycksfallsförsäkrade via Svenska Sjö, läs mer här under ”SSF båtklubbsförsäkring”: https://svenskasjo.se/for-batklubbar/

Förkunskapskrav

På våra nybörjarläger behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet av segling, du får lära dig allt från grunden med oss. Eftersom det är ett övernattningsläger ska du däremot våga sova hemifrån.

På vårt fortsättningsläger ska du gärna ha seglat tidigare – många av deltagarna har tidigare gått på våra nybörjarläger och du kommer snabbt lära dig mer tillsammans med gruppen.

På vårt fortsättningsläger med kappseglingsinriktning ska du kunna segla sedan innan – du kan exempelvis ha gått vårt fortsättningsläger tidigare eller erhållit motsvarande kunskaper på annat sätt. Du ska till exempel känna dig bekväm i en segelbåt och kunna skota och segla i de flesta väder. Du behöver däremot inte ha kappseglat sedan innan, det lär vi dig på plats!

Kläder och utrustning    

Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan vara farligt när vattnet är kallt. Vi kan tipsa om Blocket och Tradera för begagnade kläder, och kika även på Facebook-gruppen ”Seglarkläder säljes/köpes”.One Design Center finns det en hel del bra jollekläder och prylar, och på hemsidan Båths finns det en köp- och sälj-sida för begagnade jollar.

Tänk på att packa så att ombytena räcker för 7 dagars vistelse. Dessutom glöms det ofta kläder kvar, så märk gärna kläderna med namn. Tänk också på att vi för det mesta vistas ute på vattnet och kläderna kommer bli blöta. Vi förespråkar därför kläder som torkar snabbt.

Tips från ledarna: Underställsbyxor och -tröjor är smart att ha under t.ex. regnställ (och i allmänhet om man är lite frusen) eftersom de sitter bättre än stora byxor och tröjor. Dessutom torkar de snabbt.. Ett annat tips är att ha med två stycken handdukar ifall den ena är blöt från tidigare bad etc. (märk även dessa med namn)!

Obligatoriskt:

 • Godkänd flytväst eller seglarväst (helst utan krage)
 • Solglasögon, solkräm, keps/solhatt
 • Vattenflaska
 • Regnställ/seglarställ
 • Minst tre uppsättningar båtkläder (t ex oömma byxor och tröjor),
 • Gummistövlar
 • Minst två par båtskor (med gummisula, t ex gymnastikskor)
 • Handduk och badkläder (gärna färgstarka/färgglada – lättare att känna igen)
 • Lakan att bädda med (ej sovsäck)
 • Underkläder och strumpor (alltid bra att packa ner extra underkläder och strumpor)
 • Necessär (tandborste, tandkräm, duschtvål, myggmedel och deodorant)
 • Blyertspenna, suddgummi och anteckningsblock
 • Kläder och ombyten (t-shirts, shorts, jeans/byxor)
 • Halsduk och mössa

Rekommenderas:

 • Handsprit i litet format
 • Headset om man vill låna lägertelefonen (vi kommer dock att sprita av den mellan varje person). Barnen har även möjlighet att ringa från sina egna mobiltelefoner på kvällen innan läggdags (under dagen förvaras mobiltelefonerna i ett s.k. mobildagis)
 • Engångs-/digitalkamera – vi har så kallat ”mobildagis” under dagarna, eftersom vi vill umgås med varandra istället för våra mobiler under lägret. Om man vill ta bilder under veckan går det istället alldeles utmärkt att ta med en engångskamera.