Viktig information

Med anledning av coronaviruset

Efter Folkhälsomyndighetens besked om att restriktionerna för läger och kollo lättar från den 1 juni 2021 det är med glädje vi nu kan meddela att sommarens läger blir av! Trots det glädjande beskedet från FHM behöver vi göra en del anpassningar av verksamheten. Vi tar såklart detta på stort allvar och har analyserat vad vi kan göra för att på bästa sätt minska grupper och trängsel, och därigenom skapa ett säkert läger för alla inblandade; juniorer, föräldrar och ledare. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför sommaren 2021 framgår här.

Till exempel så rekommenderas följande:

 • Träning och aktiviteter utomhus är att föredra
 • Öka avståndet mellan sovplatser och sittplatser i matsal och andra utrymmen 
 • Se till att det finns möjlighet att tvätta händerna ofta 
 • Stanna hemma vid sjukdom även vid lindriga symptom 

Vi bedömer att vi kan följa ovanstående rekommendationer, och de anpassningar vi genomförde av verksamheten sommaren 2020 finns beskrivna i dokumentet nedan. Vi lyckades implementera dessa på ett smidigt sätt, vi vill ju fortfarande att alla deltagare ska få en så härlig vecka som möjligt, med god sammanhållning och nya vänner! Vår största anpassning var att varje stuga samt vandrarhemmet blev olika “enheter”, som seglade ihop under veckan och var i samma lag på aktiviteterna. På så sätt kunde vi minska den stora lägergruppen till flera mindre grupper. Det mest troliga är att vi fortsätter med dessa anpassningar även under 2021.

Vi vill vara så transparenta som möjligt – har du frågor eller synpunkter på åtgärderna kontakta gärna seglarskoleansvarig Mathilda Insulander via denna mejl. 

Avslutningsvis: vi vill också uppmana dig som förälder att vara extra observant och noga veckorna innan seglarlägret, och vara uppmärksam på eventuella symptom. Vi vill att alla deltagare ska ha varit helt symptomfria i minst 2 dagar innan lägret. Gå gärna igenom med ditt barn hur man tvättar händerna och att man ska säga till en ledare om man känner sig sjuk (hosta, andningsbesvär, förkylning, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk). Tillsammans kan vi göra detta så säkert och bra som möjligt! 

Anmälan och kontakt

Anmälan för sommarens läger görs online och anmälan öppnar så snart vi spikat alla datum vilket brukar vara i oktober/november (men kan ske tidigare). Bekräftelse på att vi fått anmälan kommer efter senast 24 timmar, och platsen är garanterad efter att betalningen inkommit till oss.

Senast två veckor innan lägerstart mejlas lägerinformation och kontakt till lägerchef ut, men tveka inte att kontakta oss om du har frågor om lägret eller har information om ditt barn som kan vara bra för oss att veta om.

Adressen till lägret är SSS Seglarläger, Rastaholm, 178 90 Ekerö. Åker man kollektivt går buss 311 eller 312 från Brommaplan. Åk till hållplats ”Rastaholm”, därifrån är det cirka 500 meters promenad ner genom allén till Rastaholm.

Kostnad och villkor för deltagande

En vecka med logi och helpension på vår klubbholme samt tre seglingspass per dag kostar 4.800 kronor. Är ditt barn inte redan medlem i SSS så tillkommer medlemsavgift om 250 kr.

Simkunnighet 200 meter är ett absolut krav för att delta. Simkunnighetsprov genomförs under lägrets första dag. (Provets längd sätts med hänsyn till vattentemperaturen.)

Alla lägerdeltagare är olycksfallsförsäkrade via Svenska Sjö, läs mer här under ”SSF båtklubbsförsäkring”: https://svenskasjo.se/for-batklubbar/

Förkunskapskrav

På våra nybörjarläger behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet av segling, du får lära dig allt från grunden med oss. Eftersom det är ett övernattningsläger ska du däremot våga sova hemifrån.

På vårt fortsättningsläger behöver du inte heller ha seglat tidigare – många av deltagarna har tidigare gått på våra nybörjarläger så du kommer snabbt lära dig tillsammans med gruppen.

På vårt fortsättningsläger med kappseglingsinriktning ska du kunna segla sedan innan – du kan exempelvis ha gått vårt fortsättningsläger tidigare eller erhållit motsvarande kunskaper på annat sätt. Du ska till exempel känna dig bekväm i en segelbåt och kunna skota och segla i de flesta väder. Du behöver däremot inte ha kappseglat sedan innan, det lär vi dig på plats!

Kläder och utrustning    

Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan vara farligt när vattnet är kallt. Vi kan tipsa om Blocket och Tradera för begagnade kläder, och kika även på Facebook-gruppen ”Seglarkläder säljes/köpes”.One Design Center finns det en hel del bra jollekläder och prylar, och på hemsidan Båths finns det en köp- och sälj-sida för begagnade jollar.

Tänk på att packa så att ombytena räcker för 7 dagars vistelse. Dessutom glöms det ofta kläder kvar, så märk gärna kläderna med namn. Tänk också på att vi för det mesta vistas ute på vattnet och kläderna kommer bli blöta. Vi förespråkar därför kläder som torkar snabbt.

Tips från ledarna: Underställsbyxor och -tröjor är smart att ha under t.ex. regnställ (och i allmänhet om man är lite frusen) eftersom de sitter bättre än stora byxor och tröjor. Dessutom torkar de snabbt.. Ett annat tips är att ha med två stycken handdukar ifall den ena är blöt från tidigare bad etc. (märk även dessa med namn)!

Obligatoriskt:

 • Godkänd flytväst eller seglarväst (helst utan krage)
 • Solglasögon, solkräm, keps/solhatt
 • Vattenflaska
 • Regnställ/seglarställ
 • Minst tre uppsättningar båtkläder (t ex oömma byxor och tröjor),
 • Gummistövlar
 • Minst två par båtskor (med gummisula, t ex gymnastikskor)
 • Handduk och badkläder (gärna färgstarka/färgglada – lättare att känna igen)
 • Lakan att bädda med (ej sovsäck)
 • Underkläder och strumpor (alltid bra att packa ner extra underkläder och strumpor)
 • Necessär (tandborste, tandkräm, duschtvål, myggmedel och deodorant)
 • Blyertspenna, suddgummi och anteckningsblock
 • Kläder och ombyten (t-shirts, shorts, jeans/byxor)
 • Halsduk och mössa

Rekommenderas:

 • Handsprit i litet format
 • Headset om man vill låna lägertelefonen (vi kommer dock att sprita av den mellan varje person). Barnen har även möjlighet att ringa från sina egna mobiltelefoner på kvällen innan läggdags (under dagen förvaras mobiltelefonerna i ett s.k. mobildagis)
 • Engångs-/digitalkamera – vi har så kallat “mobildagis” under dagarna, eftersom vi vill umgås med varandra istället för våra mobiler under lägret. Om man vill ta bilder under veckan går det istället alldeles utmärkt att ta med en engångskamera.