Anmälan och kontakt
Anmälan för sommarens läger görs online. Bekräftelse på att vi fått anmälan kommer efter senast 24 timmar, och platsen är garanterad efter att betalningen inkommit till oss.
Ungefär två veckor innan lägerstart mejlas lägerinformation ut, men tveka inte att kontakta oss om du har frågor om lägret eller har information om ditt barn som kan vara bra för oss att veta om.
Adressen till lägret är SSS Seglarläger, Rastaholm, 178 90 Ekerö. Åker man kollektivt går buss 311 eller 312 från Brommaplan. Åk till hållplats ”Rastaholm”, därifrån är det cirka 500 meters promenad ner genom allén till Rastaholm.
Kostnad och villkor för deltagande
En vecka med logi och helpension på vår klubbholme samt ca tre seglingspass per dag kostar 5.700 kronor. Är ditt barn inte redan medlem i SSS så tillkommer medlemsavgift om 250 kr.
Simkunnighet 200 meter är ett absolut krav för att delta. Simkunnighetsprov genomförs under lägrets första dag. (Provets längd sätts med hänsyn till vattentemperaturen.) Om ditt barn inte når kravet idag rekommenderar vi simskolorna som anordnas av Svenska Livräddningssällskapet, du hittar de här.
Alla lägerdeltagare är olycksfallsförsäkrade via Svenska Sjö, läs mer här under ”SSF båtklubbsförsäkring”: https://svenskasjo.se/for-batklubbar/
Förkunskapskrav
På våra nybörjarläger behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet av segling, du får lära dig allt från grunden med oss. Eftersom det är ett övernattningsläger ska du däremot våga sova hemifrån.
På vårt fortsättningsläger ska du gärna ha seglat tidigare – många av deltagarna har tidigare gått på våra nybörjarläger och du kommer snabbt lära dig mer tillsammans med gruppen.
På vårt fortsättningsläger med kappseglingsinriktning ska du kunna segla sedan innan – du kan exempelvis ha gått vårt fortsättningsläger tidigare eller erhållit motsvarande kunskaper på annat sätt. Du ska till exempel känna dig bekväm i en segelbåt och kunna skota och segla i de flesta väder. Du behöver däremot inte ha kappseglat sedan innan, det lär vi dig på plats!
Trivselregler
Vi vill öka intresset för segling och båtsport på alla nivåer genom att aktivt verka för idrotten både inom och utanför klubben samt att öppna upp, skapa gemenskap och göra idrotten tillgänglig för alla oavsett kön, ålder och ekonomiska förutsättningar.
Vi tror på ständig utveckling och förbättring. Vi lägger stolthet i och tror på det vi gör. Vi behandlar alla med respekt. Vi brinner för segling, klubben och dess historia.
För att uppnå detta är det viktigt att alla på Rastaholms seglarläger:
- känner sig trygga och bemöter alla med hänsyn och respekt
- tycker att det är kul att vara på läger och vill komma tillbaka
- trivs och inkluderar alla i gruppen
På Rastaholms seglarläger ingriper vi om vi ser att någon far illa, mot våld, mobbning, diskriminering och kränkande handlingar eller då trivselregler bryts.
Mobil och elektronisk utrustning
Rastaholms seglarläger är ett mobilfritt läger. Mobiltelefoner och annan elektronik lämnas in till lägerchefen lägrets första dag. Det allra bästa är om de inte tas med utöver huvud taget. Det finns en lägertelefon som vid behov kan användas. Även ledarna förutsätts respektera mobilfriheten och begränsa sitt mobilanvändande.
Medtaget godis, snacks, nötter m.m.
Man får inte ta med sig eget godis, chips, läsk, snacks, nötter m.m. Det finns en kiosk på ön där deltagare får handla glass och godis. Om någon ändå tar med sig något av ovanstående kan det komma att samlas in.
Alkohol, narkotika, nikotin, rökning/snusning, vapen m.m.
Det är absolut förbjudet att ha med sig alkohol, narkotika, nikotin, tobak eller vapen (t.ex. kniv). Skulle något av detta dyka upp hos en junior under lägret kommer föremålet att tas om hand av ledare och junioren kan med omedelbar verkan skickas hem. Det är lägerchefen i samråd med lägeransvarig som avgör om ett barn ska skickas hem. Kontakt tas alltid med vårdnadshavare och hemskickning sker efter samtal med dessa. Lägeravgiften återbetalas inte vid hemskickning.
Kläder och utrustning
Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan vara farligt när vattnet är kallt.
Vi kan tipsa om Blocket och Tradera för begagnade kläder, och kika även på Facebook-gruppen ”Seglarkläder säljes/köpes”. På One Design Center finns det en hel del bra jollekläder och prylar, och på hemsidan Båths finns det en köp- och sälj-sida för begagnade jollar.
Tänk på att packa så att ombytena räcker för 7 dagars vistelse. Dessutom glöms det ofta kläder kvar, så märk kläderna med namn. Hjälp oss minska säckarna med kvarglömda kläder.
Tänk också på att vi för det mesta vistas ute på vattnet och kläderna kommer bli blöta. Vi förespråkar därför kläder som torkar snabbt.
Tips från ledarna: Underställsbyxor och -tröjor är smart att ha under t.ex. regnställ (och i allmänhet om man är lite frusen) eftersom de sitter bättre än stora byxor och tröjor. Dessutom torkar de snabbt. Ett annat tips är att ha med två stycken handdukar ifall den ena är blöt från tidigare bad etc. (märk även dessa med namn)!
Obligatoriskt:
- Godkänd flytväst eller seglarväst (helst utan krage)
- Solglasögon, solkräm, keps/solhatt
- Vattenflaska (märk med namn!)
- Regnställ/seglarställ
- Seglarhandskar (om man önskar, funkar också bra med trädgårdshandskar)
- Minst tre uppsättningar båtkläder (t ex oömma byxor och tröjor),
- Gummistövlar (med ljus/vit sula)
- Minst två par båtskor (med ljus/vit gummisula, t ex gymnastikskor)
- Handduk och badkläder (gärna färgstarka/färgglada – lättare att känna igen)
- Lakan att bädda med (ej sovsäck. Kudde och täcke finns)
- Underkläder och strumpor (alltid bra att packa ner extra underkläder och strumpor)
- Necessär (tandborste, tandkräm, duschtvål, schampoo, hårborste, deodorant m.m.)
- Blyertspenna, suddgummi och anteckningsblock
- Kläder och ombyten (t-shirts, shorts, jeans/byxor)
- Halsduk och mössa
- Myggstift/myggspray