Vanliga frågor och svar läger

Denna sida kompletterar sidan Viktig information.

Måste barnen kunna simma för att delta på Rastaholms seglarläger?

Ja. Vi har som krav att barnen måste kunna simma minst 200 meter av säkerhetsskäl. Om många barn hamnar i vattnet samtidigt ska man kunna simma mot land. Om ditt barn inte når kravet idag rekommenderar vi simskolorna som anordnas av Svenska Livräddningssällskapet, du hittar de här. Ute på vattnet har både ledare och juniorer flytväst på sig.

Är kravet att barnet ska ha fyllt 9 år eller gäller det från året de fyller 9 år?

Att fylla 9 år under året räcker.

Vilken typ av båtar kommer barnen att segla? Behöver de ha med sig en egen?

Beroende på vilket läger kommer vi att segla Optimist, 2-krona eller Laser. Barnen behöver inte ha med sin egen båt utan all utrustning har vi på Rastaholm.

Behöver barnen ha särskilda kläder för att delta?

Läs under rubriken “Kläder och utrustning” här.

Jag har inte fått något bekräftelsemejl, vad kan ha blivit fel?

Kolla i skräpposten. Om det inte finns där och du inte får något bekräftelsemejl kan det vara så att din anmälan inte gått igenom. Kontakta oss i så fall.

Jag har anmält mitt barn till seglarläger men inte fått någon faktura utan bara bekräftelsemejl. Har något blivit fel?

Kansliet skickar ut fakturan och det kan ibland dröja lite beroende på övrig arbetsanhopning. Om du fått bekräftelsemejl så har vi fått din anmälan. Om det skulle dröja mer än tre-fyra veckor utan att du fått faktura får du dock gärna höra av dig.

Mitt barn vill gärna sova i samma rum som sin kompis som också ska gå på lägret. Går det att ordna?

Har ni skrivit in önskemålet i lägeranmälan så ser lägerchefen givetvis till att i största möjliga mån ordna med detta. Har ni glömt ange detta så mejla till lager@stockholmssegelsallskap.se.

Går det att låna flytväst?

Nej, varje deltagare måste ha med sin egen flytväst till seglarlägret.

Vad får de för mat under kursen?

All vår mat lagas av kockarna på Rastaholms värdshus. Välkomna ut och avnjut en härlig lunch eller middag på värdshuset under lägerveckan.

Är barnen försäkrade när de deltar på seglarlägret?

Alla deltagare på våra läger är olycksfallsförsäkrade genom Svenska Sjö.

Är barnen ute och seglar på egen hand?

Nej, vi har alltid instruktörer ute på vattnet tillsammans med seglarna. Antingen i följebåt eller tillsammans med barnen i båten (2-krona).

Vad händer om det är dåligt väder?

Om väderprognosen varnar för åska/blixt eller kraftiga vindar går vi inte ut på vattnet. Då stannar vi i stället i land och hittar på roliga saker där. Notera att regn inte räknas som dåligt väder. Vi ber er därför se till att ert barn har ordentliga regnkläder och minst ett ombyte med sig varje dag. (Läs mer om klädsel under “Kläder och utrustning”.)

Vad får de lära sig?

Rastaholms seglarläger är en av Svenska Seglarförbundet certifierad seglarskola och vi följer så långt det är möjligt deras kursplan.

Har glömt kläder efter läger X, går det att åka ut och hämta?

Kvarglömda kläder läggs i säckar som märks med lägrets namn och förvaras i “torkstugan”. Det går bra att åka ut till Rastaholm och leta efter kläder där när lägret är avslutat.

Mitt barn har gått på seglarläger och vill segla mer i klubben. Hur gör jag det?

Det är nu det riktiga äventyret börjar! Segling är en bred sport med många olika inriktningar som man kan fortsätta med hela livet.

SSS har veckoträningar i Optimist, C55 och ILCA (Laser) i våra hamnar i Västerbrohamnen (Kungsholmen) och i Bergvik (Bromma). Du som gått på seglarläger får kostnadsfritt delta i våra veckoträningar under hösten, och vill du prova på olika grupper för att hitta det du trivs med så går det bra. Du som vill prova på att träna med oss och har gått på seglarläger kan mejla till traning@stockholmssegelsallskap.se.