Alla nyheter

Intresseförfrågan

SSS har fått erbjudande från Gransegel om besiktning och inställning av rigg under våren 2024. Vi planerar att ha en dag på Bergvik och en dag på Rastaholm. Erbjudandet gäller om vi har minst 10 intresserade båtar på plats, och kostnaden kommer då att vara 1 000 kr per båt. Vi skickar därför ut denna intresseförfrågan för att se om vi har tillräckligt med intresserade båtar i SSS. Observera att detta inte är en bindande anmälan utan snarare en undersökning av intresset för detta erbjudande. Vi ser fram emot att höra från er och förhoppningsvis få möjligheten att hjälpa till att förbereda era båtar inför säsongen! 

Intresseanmälan sker via denna länk. Klicka i det alternativ där du har din varvsplats. Sista dag för intresseanmälan är den 14 april.

Påsköppning på Rastaholms värdshus

Som vi har väntat! Äntligen är det dags att öppna Rastaholm för säsongen. Värdshuset kör igång med en härlig påskhelg med massor av mys, mat, dryck och härliga naturupplevelser. SSS medlemmar har 10 % rabatt på maten. Boka bord på boka@rastaholm.com eller 070-817 62 68.

Varmt välkomna!

Öppettider

 • Skärtorsdag: 12.00 till 18.00 (à la carte). Titta förbi och få något gott i magen. Ölen ligger såklart på kylning.
 • Långfredag: 12.00 till sent (à la carte).
 • Påskafton: 12.00 till sent. Njut av vår påskbuffé med sittningar 12.00 och 15.00 (därefter à la carte). Pris 345 kr barn under 12 år 210 kr.
 • Påskdagen: Söndagsbrunch till 17.00 med sittningar 12.00 och 15.00. Pris 295 kr, barn under 12 år 150 kr. Bastun är varm för tjejer efter 12.00 och killar efter 15.00 (ingår i brunchen).

Värdshuset kommer dessutom servera Dagens skrovmål – en rejäl talrik husmanskost till vrakpriset 150:- under hela helgen. Hugg in bara!

Under våren kommer värdshuset att ha öppet varje helg fredag till söndag med sköna dagar vid sjön. 

Följ värdshuset på sociala medier om allt som händer, eller läs på hemsidan.

Föreläsning med havskappseglaren Roger Nilson

Roger har ägnat en stor del av sitt liv åt havskappsegling med bl.a. 10 starter i jorden runt-kappseglingar som Whitbread och Volvo Ocean race och slagit världsrekord i hastighetssegling jorden runt med katamaranen Orange II. Roger har seglat både som skeppare och navigatör. Med 370 000 NM i bagaget är Roger Sveriges mest meriterade havskappseglare.

Vi kommer under kvällen få höra en spännande berättelse om jordenruntkappsegling. Roger kommer också ägna en del av tiden åt Gotland Runt för inspiration och förberedelse. Vad behövs för att starta Gotland Runt? Hur förbereder man sig för ett Gotland runt, både vad gäller besättning och utrustning? Hur tänker en Gotland Runt-navigatör strategiskt, hur väljer man den bästa vägen runt banan?

Datum: 11 april 2024
Tid: 18:00–21:00 med fikapaus i mitten
Plats: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 100 kronor
Anmälan: via denna länk

Sista anmälningsdag den 25 mars 2024

Roger kommer att ha några av sina böcker med för försäljning.

Varmt välkomna!

Kallelse till årsmöte

Kallelse till årsmöte 2024 med gästtalare Lars Granath (Hydrographica).

Tisdagen den 19 mars kl. 18.00 på Sjömansskolan, Långholmen
Dagordning enligt stadgarna.
O.s.a. senast den 12 mars per e-post till arsmote@stockholmssegelsallskap.se. Under mötet bjuder sällskapet på enklare förtäring. O.S.A är därför obligatoriskt för att kunna beställa mat.

Följande årsmöteshandlingar kommer finnas på hemsidan senast två veckor innan mötet (1895)

 • Verksamhetsberättelse
 • Resultaträkning och balansräkning
 • Revisorernas berättelse
 • Motioner
 • Proposition – förslag från styrelsen
 • 2024 års budget
 • Verksamhetsplan 2024
 • Valberedningens förslag till styrelseledamöter, suppleanter, kommittéledamöter
 • Förslag på valnämnd

För styrelsen
Lars Nordfeldt, ordförande
Stockholms Segelsällskap

Besök på Gransegels loft

Hej alla seglarvänner i SSS!

Efter förra årets uppskattade besök har vi återigen glädjen att meddela att det finns en unik möjlighet att besöka Gransegels loft, där segel tillverkas, och få en rundtur på Benns Mast & Rigg. Vi kommer också att få lyssna till ett föredrag om rigg och segel. Antalet platser är begränsat till 50 personer och anmälan sker enligt principen ”Först till kvarn”. Om du är intresserad av att delta i detta spännande studiebesök, var vänlig och anmäl ditt intresse så snart som möjligt för att säkra din plats!

När: 5 mars 2024 kl. 18.30 (Gransegel öppnar upp sin shop 1 tim innan start, kl. 17.30, och för SSS medlemmar kommer det finnas möjlighet att köpa varor till ett attraktivt pris.
Var: Gransegel på Prästkragens väg 20 i Saltsjö-Boo. Man tar sig dit för egen maskin. Fika kommer att finnas på plats.
50 platser, först till kvarn! Sista anmälningsdag 1 mars.
Anmälan via länken här

Intresseförfrågan

Gransegel har lämnat ett erbjudande om besiktning och inställning av rigg under våren 2024. Vi planerar att ha en dag på Bergvik och en dag på Rastaholm. Erbjudandet gäller om vi har minst 10 intresserade båtar på plats, och kostnaden kommer vara 1 000 kr per båt. Vi skickar därför ut denna intresseförfrågan för att se om vi har tillräckligt med intresserade båtar i SSS. Observera att detta inte är en bindande anmälan utan snarare en undersökning av intresset för detta erbjudande. Vi ser fram emot att höra från er och förhoppningsvis få möjligheten att hjälpa till att förbereda era båtar inför säsongen!

Intresseanmälan sker via länken ovan. Klicka i det alternativ där du har din varvsplats.

Med vänliga hälsningar
Hans Jonasson
Klubbmästare

Väderkurs den 24 januari 2024 – Kappseglingsmeteorologi, inte bara för kappseglare!

Fortfarande möjligt att anmäla sig!

Välkommen till en trevlig och lärorik kväll med Anders Ljungkvist, marinmetereolog och seglare, med ett förlutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmetereolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder-praktisk meteorologi som finns att köpa för 200:-/st.

Att kunna välja rätt spår och utnyttja kunskap om väder och vind är något som alla har nytta av, kappseglare eller inte. Varför vrider vinden i en vindby och hur gör den det? Hur påverkar sjöbrisen vinden i skärgården? Vad är det för skillnad att segla till havs jämfört med i skärgården? Att segla snabbt och säkert är något som kappseglare har nytta av men det har man ju som semesterseglare också. Man får många aha-upplevelser när man får mer kunskap om väder och vind.

Vi kommer under kvällen att gå igenom alla möjliga (och omöjliga) vindsystem som påverkar oss under segling. Storskaliga vindändringar ( lågtryck, högtryck, fronter, tråg mm), sjöbris, termiska vindar, lokalvindar i skärgården, byvindar mm. Syftet blir att kunna använda de olika vindändringarna taktiskt vare sig det gäller havssegling eller bansegling. Förhoppningen är att vi under denna kväll kan diskutera praktiska saker hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.

När: 24 januari 2024, kl. 18-21 med fika 
Var: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 200 kronor
Ny sista anmälningsdag den 17 januari 2024
Anmälan via länken här

Dags att nominera inför årsmötet

Nu har det blivit dags att nominera representanter till våra kommittéer och styrelsen. På medlemssidan på hemsidan finns information från valnämnden: ett brev med information, och ett dokument med en lista på nuvarande uppdrag och mandattider.

Vi är många som är engagerade inom SSS men vi  behöver bli ännu fler! SSS har kommittéer för våra hamnar och varv, segling (junior-, vuxen- och kappsegling) klubbverksamhet med utbildning och fester samt miljö. Varför ska man då engagera sig i en kommitté? Självklart därför att det behövs för att en ideell förening som SSS ska fungera. Verksamheten bygger på medlemmarnas insatser och man får också så mycket tillbaka genom sitt engagemang! Man lär känna trevliga och engagerade medlemmar, man lär sig nya saker, har möjlighet att utveckla verksamheten samt att man har kul tillsammans! Det finns så mycket mer som vi inom SSS skulle kunna göra. Hoppas du vill vara med! Se vilka kommittéer vi har här.