Om kappsegling
Att kappsegla är fantastiskt roligt! Följande text är baserad på en text vi hämtat från Svenska Seglarförbundet, och beskriver på ett lätt sätt hur kappsegling går till. Vi inom SSS vill främja kappseglingen och har det som ett naturligt moment i alla våra träningar och på våra seglarläger.
Att kappsegla
För ungdomar är den vanligaste vägen att efter seglarlägren gå med i vår jolleverksamhet. Där får du under kvällar och helger på våren och hösten utveckla och förbättra dig som seglare för att så småningom börja kappsegla. Om du inte har egen jolle kan du låna/hyra båt i början.
För vuxna är den vanligaste vägen att hoppa på våra nybörjargrupper, och därefter avancera till fortsättnings- eller kappseglingsgrupperna. En annan vanlig väg till egen kappsegling är att börja gasta på någon mer erfaren seglares båt. Många klubbar, bland annat SSS, arrangerar mindre kappseglingar och gastar är oftast en bristvara.
Kappsegling är en idrottstävling och har som alla andra idrotter ett regelsystem. De regler som du som ny kappseglare behöver kunna är dock enkla och går i huvudsak ut på att inte kollidera med andra båtar:
Entyp
Entyp innebär att alla deltagande båtar skall vara likadana, vilket regleras i båttypens klassregler som finns på Seglarförbundets hemsida. Exempel är Laser eller Tvåkrona. Entypsklasser finns bland jollar, kölbåtar och flerskrovsbåtar. Först i mål vinner!
Respitsystem – handicap
När olika båttyper tävlar mot varandra sker det vanligen med olika typer av respitsystem. I klass SweLYS/SRS (Svenskt RespitSystem) multipliceras båtens seglade tid med en faktor, SRS-talet, som huvudsakligen baseras på resultatstatistik. Läs mer här.
I klasserna ORC International, ORC Club och IRC beräknas prestanda i ett dataprogram på basis av omfattande mätningar av båtarnas skrov och segel. För respitsystemen gäller i regel att båten med lägsta beräknade tiden i klassen vinner.
Olika typer av kappseglingar
I en bankappsegling seglas ett antal varv på en oftast kryss/länsbana där banbenens flytande märken skall rundas i bestämd ordning och på bestämd sida. Tävlingen kan omfatta flera seglingar (starter) där totalresultatet beräknas genom poäng på placeringarna i delseglingarna. Matchracing är en särskild form av bankappsegling med två båtar av samma typ i varje delsegling. Matchen döms av domare på banan.
I en distanskappsegling är det en ofta lång bana där angivna öar eller märken skall passeras i bestämd ordning och på bestämd sida.
Havskappsegling är en särskild form av distanskappsegling. Båtarna måste för att kunna klara sig själva på öppna vatten uppfylla tävlingens säkerhetsbestämmelser som b.l a. kan vara krav på utrustning.som livlinor, livflotte, nödraketer mm.
Om SSS Kappseglingskommitté
Kappseglingskommittén inom SSS är arrangör eller medarrangör för flera kappseglingar under seglingssäsongen. Vill du arbeta i vår kappseglingskommitté eller bara lära dig mer om hur kappseglingar organiseras och genomförs? Vi söker alltid funktionärer till våra seglingsevent, och vill du veta mer är du välkommen att kontakta:
Ove Andersson, ordförande i Kappseglingskommittén
E-post: ovea.son@telia.com
Om du är intresserad av att utbilda dig till funktionär, seglingsledare, tävlingsledare eller domare har Svenska Seglarförbundet ett stort utbud av utbildningar.
Utbildningen till funktionär vänder sig till alla som är intresserade av att i någon form medverka vid genomförandet av kappseglingar. Om du vill vara med på banan utan att kappsegla själv är funktionärsutbildningen den rätta början för dig! Läs mer på Svenska Seglarförbundets hemsida.