Bli ledare hos oss!

Vilka är SSS Juniorkommitté?

SSS Juniorkommitté har som huvuduppgift att planera och genomföra seglarläger för barn och ungdomar på Rastaholm. Juniorkommittén består av ett 30-tal hängivna instruktörer där de flesta gått på läger på Rastaholm sedan de var barn. Varje år har vi olika gemenskapsträffar, vi har kick-off på våren och ett höstmöte i oktober där vi planerar och följer upp vår verksamhet.

Vi som jobbar på “Rasta” är ett väldigt sammansvetsat och samspelt gäng där de rutinerade ledarna vet precis hur verksamheten fungerar och vad som gör ett bra läger. Vi välkomnar alla nya ledare med öppna armar och engagemang.

Under fem lägerveckor per sommar tar vi sammanlagt emot omkring 130 barn och ungdomar som får lära sig att segla båttyperna Optimist, Laser och Tvåkrona. Lägren finns för juniorernas skull, och det lägger vi oerhörd stolthet i och vi engagerar oss dag och natt för att varje läger ska bli det bästa lägret som någonsin gjorts.

Vårt engagemang hade aldrig gått utan en god stämning i ledargruppen, lagom arbetsfördelning mellan ledarna, och att vi får hålla på med de bus och lekar och traditioner som är det som gör Rastaholm till vårt och till något alldeles, alldeles speciellt.

För dig som vill bli ledare hos oss

Läs mer nedan vad som gäller om du vill bli ledare hos oss. Vi har varje år många duktiga seglare och ledare som söker, men vi har begränsat med platser och kan inte alltid erbjuda alla en möjlighet att vara ledare hos oss.

Vill du ansöka till SSS ska du skicka in ditt CV och personliga brev innan den 31 oktober 2023. Skicka till lager@stockholmssegelsallskap.se

Några grundläggande krav:

 • Du ska ha goda seglingskunskaper och obehindrat kunna genomföra de moment som finns beskrivna under nybörjarkurs enmansjolle och tvåmansjolle/liten kölbåt i SSF:s kursplan, eftersom det är den vi följer på våra läger;
 • Du ska ha fyllt 17 år eller fylla 17 år under året som du jobbar som aspirant;
 • Du ska under våren innan ditt aspirantläger deltagit vid minst två träningstillfällen som hjälptränare i Västerbrohamnen eller Bergvik;
 • Du ska ha en positiv inställning till segling, det viktigaste är att seglaren har kul på vattnet!

Att skriva i din ansökan

Utöver ditt CV vill vi gärna veta lite mer om dig och varför du skulle vara en bra ledare på Rastaholm. Därför vill vi gärna att du i ditt personliga brev svarar på följande frågor (du kan svara i vilken ordning som helst och hur du vill):

 • Vilken seglingserfarenhet har du? Gått på seglarläger, seglat familjens båt, kappseglat m.m.?
 • Har du tidigare varit ledare, kanske inom segling eller fotboll eller annat sammanhang?
 • Vilken vana har du från läger? Du kanske har varit deltagare på många läger eller arbetat som lägerledare nån annanstans?
 • Har du tidigare erfarenhet av att ta hand om barn? Kanske har du småsyskon eller varit barnvakt?
 • Vad har du för personliga egenskaper som gör dig till en bra ledare?
 • Varför borde just du vara ledare på Rastaholms seglarläger?

Utbildningar

SSS är en certifierad seglarskola av Svenska Seglarförbundet. Vad det innebär kan man läsa mer om här, och det innebär även att våra kurser följer Svenska Seglarförbundets kursplan. För att SSS ska bibehålla vår certifiering ställs dessutom vissa utbildningskrav på våra instruktörer. Har du dessa utbildningar sedan innan är det en fördel, men det är inget krav.

De utbildningar som erfordras är:

 • Seglingens Ledarskap Grund, en online-utbildning som också är ett krav för att sedan få gå Tränare grön
 • Tränare grön, en grundläggande tränarutbildning. Det är även möjligt att fortsätta och gå Tränare blå
 • Trygga möten (en utbildning genom Scouterna, är inte ett krav för certifieringen)