Ett sprillans nytt nummer av Sjöglädje finns att läsa här. Här kan du läsa om gästhamnen i Västerbron, seglarläger, tips på hamnar för dig som tar dig ut i skärgården m.m.
Nyheter: Träningsverksamhet
Föreläsning med havskappseglaren Roger Nilson
Roger har ägnat en stor del av sitt liv åt havskappsegling med bl.a. 10 starter i jorden runt-kappseglingar som Whitbread och Volvo Ocean race och slagit världsrekord i hastighetssegling jorden runt med katamaranen Orange II. Roger har seglat både som skeppare och navigatör. Med 370 000 NM i bagaget är Roger Sveriges mest meriterade havskappseglare.
Vi kommer under kvällen få höra en spännande berättelse om jordenruntkappsegling. Roger kommer också ägna en del av tiden åt Gotland Runt för inspiration och förberedelse. Vad behövs för att starta Gotland Runt? Hur förbereder man sig för ett Gotland runt, både vad gäller besättning och utrustning? Hur tänker en Gotland Runt-navigatör strategiskt, hur väljer man den bästa vägen runt banan?
Datum: 11 april 2024
Tid: 18:00–21:00 med fikapaus i mitten
Plats: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 100 kronor
Anmälan: via denna länk
Sista anmälningsdag den 25 mars 2024
Roger kommer att ha några av sina böcker med för försäljning.
Varmt välkomna!
Väderkurs den 24 januari 2024 – Kappseglingsmeteorologi, inte bara för kappseglare!
Fortfarande möjligt att anmäla sig!
Välkommen till en trevlig och lärorik kväll med Anders Ljungkvist, marinmetereolog och seglare, med ett förlutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmetereolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder-praktisk meteorologi som finns att köpa för 200:-/st.
Att kunna välja rätt spår och utnyttja kunskap om väder och vind är något som alla har nytta av, kappseglare eller inte. Varför vrider vinden i en vindby och hur gör den det? Hur påverkar sjöbrisen vinden i skärgården? Vad är det för skillnad att segla till havs jämfört med i skärgården? Att segla snabbt och säkert är något som kappseglare har nytta av men det har man ju som semesterseglare också. Man får många aha-upplevelser när man får mer kunskap om väder och vind.
Vi kommer under kvällen att gå igenom alla möjliga (och omöjliga) vindsystem som påverkar oss under segling. Storskaliga vindändringar ( lågtryck, högtryck, fronter, tråg mm), sjöbris, termiska vindar, lokalvindar i skärgården, byvindar mm. Syftet blir att kunna använda de olika vindändringarna taktiskt vare sig det gäller havssegling eller bansegling. Förhoppningen är att vi under denna kväll kan diskutera praktiska saker hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.
När: 24 januari 2024, kl. 18-21 med fika
Var: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 200 kronor
Ny sista anmälningsdag den 17 januari 2024
Anmälan via länken här
Lyckat USM på Riddarfjärden!
Helgen 2-3 september arrangerade vi årets upplaga av USM i matchracing. Nio lag från klubbar runtom i Sverige kom och under helgen seglades inte mindre än 52 race inklusive finalerna. Det var spännande från race ett och alla seglare gjorde ett superbra jobb i att hålla energin och glöden igång. Första dagen seglades 16 flighter i nordvästlig vind, dag två blev det flight 17 och 18 som avslut på Round Robin och så körde vi semifinalerna parallellt med King of the Castle. Spänningen höll i sig till finalen! Efter några rafflande race blev vinnarna Emil Wolfgang med besättning. Andraplatsen gick till Marius Westerlind med besättning och tredjeplatsen till Theo Westerlind med besättning. Efter avslutade seglingar på lördagen bjöds det på regattamiddag med god mat och dryck och glatt sällskap.
Det är alltid mycket jobb med att arrangera en kappsegling av den här typen och det går åt mycket material i form av anläggningar, båtar och människor som hjälps åt. Vi arrangerar inte många event på den här nivån inom SSS. Vi gjort det ett par gånger de senaste 3-4 åren så vi har ju inte en drillad stor kappseglingsorganisation. Trots det gjorde vi tillsammans en enorm insats som gjorde att i princip ”allt blev rätt”. Banläggningen blev bra, seglingsledningen funkade bra, resultathanteringen av matchracing som vi aldrig gjort förut funkade fantastiskt och inte minst maten var otroligt bra!
Fotograf under helgen har varit Hugo Sjögren. Ni hittar hans bilder här. Glöm inte att ange Hugo som fotograf när ni använder bilderna. Han har också en hemsida.
Stort tack!
Lär dig segla på en helgkurs
Välkommen på helgkurs 9-10 september. Våra helgkurser genomförs under två heldagar där vi arbetar intensivt med grunderna för att alla ska kunna komma igång och känna sig trygga med båten. Vi finslipar därefter på tekniken ytterligare, och finns intresse att gå vidare kan vi antingen genomföra en fortsättningskurs eller slussa vidare över till våra veckoträningar. Vi är ungefär 12 deltagare för att vi ska kunna ha tid att ge alla den coachning och tid ni behöver för att komma in i alla bitar kring seglingen. Vi coachar på land, från följebåt och tillsammans med er i jollen. Vi kommer vara mycket på vattnet och fokus är att lära sig genom att få tid att sitta i båten. Är du inte redan medlem kan du bli det i samband med anmälan.
Anmäl dig här.
Var med och kappsegla SRS
SSS fick för nåt år sen en liten kappseglingsbåt donerad, en minicompis från 80-talet. Efter nästan ett år
av reparationer och optimeringar är vi nu övertygade om att den inte kommer att sjunka eller gå sönder direkt. Vårt mål med båten är att med våra medlemmar bilda ett ungdomslag (båten är inte särskilt bekväm) och delta i SRS tävlingar runt om i staden under de kommande åren. För det behöver vi en grupp unga seglare som vill träna, tävla och fixa båten tillsammans. Om du tycker att det här kan låta spännande, ta kontakt på traning@stockholmssegelsallskap.se, så att vi kan börja samla gruppen, fastställa träningsdatum och göra upp planer för säsongen.
Seglingssektionen söker administratör
Seglingssektionen söker dig som vill bidra till seglingen i Stockholm genom att jobba som administratör. Du är kanske student eller vill jobba lite extra och du är gärna intresserad av segling och föreningsliv. Läs mer i annonsen här.
Vi ser fram emot din ansökan!
Inbjudan till klubbmästerskap
Alla medlemmar i SSS! ☀️☀️☀️
Välkomna till årets klubbmästerskap i Laser och C55 lördagen den 10 september.
Dagen kommer inledas med lasersegling och avslutas med C55-sprint. Exakta tider kommer. För er som vill använda klubbens lasrar är det först till kvarn som gäller. För den som vill segla C55 går det bra att anmäla sig i lag eller på egen hand, vi kan hjälpa till att sätta ihop besättningar.
Vi hoppas så många som möjligt vill vara med! Vi kommer också behöva lite hjälp med grillning och riggning av C55:orna.Föranmälan krävs! Anmälningsavgift 50 kr betalas genom Swish 123 499 3911 (märk med namn + KM) samt mejla traning@stockholmssegelsallskap.se senast den 5 september så vi kan planera lunch (grillning). Ange om du anmäler dig själv eller i lag.
Om du vill vara med under dagen utan att segla får du jättegärna hjälpa till! ⛵️
Varmt välkomna hälsar Seglingssektionen!☀️☀️☀️
Laser Clinic med Robban Strange
Kära medlemmar! Vi ser fram emot att starta säsongen i bästa möjliga form. Därför organiserar vi en laser-clinic den 23 och 24 april och vi har lyckats övertala Robban Strange att coacha så vi kommer garanterat att lära oss en hel del. Vi kommer köra två intensiva dagar och fokusera på båthantering, starter, fart och taktik. Mot bakgrund av detta bör deltagarna vara på avancerad nivå och vilja förbättra sin kappsegling.
Kursen organiseras främst för medlemmar som deltar i våra laserträningar för vuxna och juniorer. I mån av plats kan övriga medlemmar delta men det är begränsat antal platser under helgen. För er som använder klubbåt under träningarna kommer det finnas möjlighet att låna båt – först till kvarn gäller.
Vuxna: 500 kr
Juniorer (upp till 20 år): 350 kr
Anmälan via e-post: traning@stockholmssegelsallskap.se.
Betalning genom Swish: 123 499 3911
Ses på Riddarfjärden!
SSS i Båtliv!
Med anledning av vårt 125-års jubileum detta år har Båtliv gjort ett reportage om oss i senaste numret.