Föreläsning med havskappseglaren Roger Nilson

Roger har ägnat en stor del av sitt liv åt havskappsegling med bl.a. 10 starter i jorden runt-kappseglingar som Whitbread och Volvo Ocean race och slagit världsrekord i hastighetssegling jorden runt med katamaranen Orange II. Roger har seglat både som skeppare och navigatör. Med 370 000 NM i bagaget är Roger Sveriges mest meriterade havskappseglare.

Vi kommer under kvällen få höra en spännande berättelse om jordenruntkappsegling. Roger kommer också ägna en del av tiden åt Gotland Runt för inspiration och förberedelse. Vad behövs för att starta Gotland Runt? Hur förbereder man sig för ett Gotland runt, både vad gäller besättning och utrustning? Hur tänker en Gotland Runt-navigatör strategiskt, hur väljer man den bästa vägen runt banan?

Datum: 11 april 2024
Tid: 18:00–21:00 med fikapaus i mitten
Plats: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 100 kronor
Anmälan: via denna länk

Sista anmälningsdag den 25 mars 2024

Roger kommer att ha några av sina böcker med för försäljning.

Varmt välkomna!

Besök på Gransegels loft

Hej alla seglarvänner i SSS!

Efter förra årets uppskattade besök har vi återigen glädjen att meddela att det finns en unik möjlighet att besöka Gransegels loft, där segel tillverkas, och få en rundtur på Benns Mast & Rigg. Vi kommer också att få lyssna till ett föredrag om rigg och segel. Antalet platser är begränsat till 50 personer och anmälan sker enligt principen ”Först till kvarn”. Om du är intresserad av att delta i detta spännande studiebesök, var vänlig och anmäl ditt intresse så snart som möjligt för att säkra din plats!

När: 5 mars 2024 kl. 18.30 (Gransegel öppnar upp sin shop 1 tim innan start, kl. 17.30, och för SSS medlemmar kommer det finnas möjlighet att köpa varor till ett attraktivt pris.
Var: Gransegel på Prästkragens väg 20 i Saltsjö-Boo. Man tar sig dit för egen maskin. Fika kommer att finnas på plats.
50 platser, först till kvarn! Sista anmälningsdag 1 mars.
Anmälan via länken här

Intresseförfrågan

Gransegel har lämnat ett erbjudande om besiktning och inställning av rigg under våren 2024. Vi planerar att ha en dag på Bergvik och en dag på Rastaholm. Erbjudandet gäller om vi har minst 10 intresserade båtar på plats, och kostnaden kommer vara 1 000 kr per båt. Vi skickar därför ut denna intresseförfrågan för att se om vi har tillräckligt med intresserade båtar i SSS. Observera att detta inte är en bindande anmälan utan snarare en undersökning av intresset för detta erbjudande. Vi ser fram emot att höra från er och förhoppningsvis få möjligheten att hjälpa till att förbereda era båtar inför säsongen!

Intresseanmälan sker via länken ovan. Klicka i det alternativ där du har din varvsplats.

Med vänliga hälsningar
Hans Jonasson
Klubbmästare

Väderkurs den 24 januari 2024 – Kappseglingsmeteorologi, inte bara för kappseglare!

Fortfarande möjligt att anmäla sig!

Välkommen till en trevlig och lärorik kväll med Anders Ljungkvist, marinmetereolog och seglare, med ett förlutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmetereolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder-praktisk meteorologi som finns att köpa för 200:-/st.

Att kunna välja rätt spår och utnyttja kunskap om väder och vind är något som alla har nytta av, kappseglare eller inte. Varför vrider vinden i en vindby och hur gör den det? Hur påverkar sjöbrisen vinden i skärgården? Vad är det för skillnad att segla till havs jämfört med i skärgården? Att segla snabbt och säkert är något som kappseglare har nytta av men det har man ju som semesterseglare också. Man får många aha-upplevelser när man får mer kunskap om väder och vind.

Vi kommer under kvällen att gå igenom alla möjliga (och omöjliga) vindsystem som påverkar oss under segling. Storskaliga vindändringar ( lågtryck, högtryck, fronter, tråg mm), sjöbris, termiska vindar, lokalvindar i skärgården, byvindar mm. Syftet blir att kunna använda de olika vindändringarna taktiskt vare sig det gäller havssegling eller bansegling. Förhoppningen är att vi under denna kväll kan diskutera praktiska saker hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.

När: 24 januari 2024, kl. 18-21 med fika 
Var: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 200 kronor
Ny sista anmälningsdag den 17 januari 2024
Anmälan via länken här

Välkomna till julbord på Rastaholms värdshus

Välkomna både stora och små medlemmar med familj till SSS julbord på Rastaholms Värdshus lördagen den 9 december kl. 18.00 där vår krögare Lukas dukar upp ett härligt julbord. Vi hoppas på en trevlig kväll med härligt umgänge oss sjöbusar emellan, och vem vet kanske dyker tomten upp med klappar till de minsta.

Anmäl dig och ditt sällskap här. Sista anmälningsdag 20 november.

Det kommer vara möjligt att ta sig till Rastaholm med abonnerad buss eller båt, och på vägen hem finns en buss abonnerad kl. 22.00 för den som inte tar sig hem för egen maskin. De som anmält sig och valt att åka med något av de abonnerade färdsätten kommer få mer exakta tider för buss och båt på mejlen när det närmar sig. Eventuella frågor kan ställas till klubbmasteri@stockholmssegelsallskap.se.

Varmt välkomna!

Hälsningar klubbmästeriet


   

Platser kvar på förarintygsutbildningen

SSS och Navigationsakademien har några platser kvar på förarintygsutbildningen den 23-24 september. Kursen är centralt belägen i Västerbrohamnens fina utbildningslokal.

Datum: 23-24 sep kl. 09.30-17.00 (minst 5 deltagare)
Plats: Västerbrohamnen
Pris: 1 450 kr exkl. studiematerial (ord. pris 1 790 kr)
Om det blir fullt eller om datum inte passar finns möjlighet att delta på de ordinarie kurserna vid Jensen Gymnasium. Samma pris förstås! Kontakta Anders på kundtjanst@navigationsakademien.com för att få info om planerade kurstillfällen.

Ni kan läsa mer om kursen här.

Kräftskiva på Rastaholms värdshus

Varmt välkomna på kräftskiva på Rastaholms värdshus!

Lördagen den 12 augusti serveras nykokta svenska kräftor från Östergötland till en generös buffé med alla tänkbara tillbehör. 1/2 kilo kräftor med buffé: 695 kr. Byt ut kräftorna mot en kokt kronärtskocka: 395 kr. Alla SSS-medlemmar har 10 % rabatt. Baren är öppen till sent och DJ är bokad!

Boka ditt bord redan nu på: boka@rastaholm.com. Välkomna!

Sjöglädje nr 1 äntligen ute!

Nu kan vi äntligen presentera SSS nya medlemsblad, Sjöglädje! Vi hoppas att den kommer bidra till klubbgemenskap och ser fram emot framtida inspel och förslag på innehåll från medlemmar.

Vi vill tacka alla medlemmar för det stora engagemanget, både när det gäller namnförslagen och så den slutliga omröstningen. Ni hittar den på medlemssidan.

Ps! Vi kommer kontakta dig som kom på det vinnande namnbidraget. Stort tack!