Platser kvar på förarintygsutbildningen

SSS och Navigationsakademien har några platser kvar på förarintygsutbildningen den 23-24 september. Kursen är centralt belägen i Västerbrohamnens fina utbildningslokal.

Datum: 23-24 sep kl. 09.30-17.00 (minst 5 deltagare)
Plats: Västerbrohamnen
Pris: 1 450 kr exkl. studiematerial (ord. pris 1 790 kr)
Om det blir fullt eller om datum inte passar finns möjlighet att delta på de ordinarie kurserna vid Jensen Gymnasium. Samma pris förstås! Kontakta Anders på kundtjanst@navigationsakademien.com för att få info om planerade kurstillfällen.

Ni kan läsa mer om kursen här.

Kräftskiva på Rastaholms värdshus

Varmt välkomna på kräftskiva på Rastaholms värdshus!

Lördagen den 12 augusti serveras nykokta svenska kräftor från Östergötland till en generös buffé med alla tänkbara tillbehör. 1/2 kilo kräftor med buffé: 695 kr. Byt ut kräftorna mot en kokt kronärtskocka: 395 kr. Alla SSS-medlemmar har 10 % rabatt. Baren är öppen till sent och DJ är bokad!

Boka ditt bord redan nu på: boka@rastaholm.com. Välkomna!

Sjöglädje nr 1 äntligen ute!

Nu kan vi äntligen presentera SSS nya medlemsblad, Sjöglädje! Vi hoppas att den kommer bidra till klubbgemenskap och ser fram emot framtida inspel och förslag på innehåll från medlemmar.

Vi vill tacka alla medlemmar för det stora engagemanget, både när det gäller namnförslagen och så den slutliga omröstningen. Ni hittar den på medlemssidan.

Ps! Vi kommer kontakta dig som kom på det vinnande namnbidraget. Stort tack!

Segling över Atlanten

Lite inspiration till efter sjösättning. Klubbens ordförande Lars Nordfeldt firar in våren genom att segla över Atlanten. Han befinner sig nu på båten Ossiana i Saint Marten, och ska sen segla upp längs östkusten för att avsluta med att segla över Atlanten tillbaka till Europa. Ni som är intresserade kan följa hans seglats här.

Välkomna på föreläsning om meteorologi för båtfolk

Föreläsare är Anders Ljungkvist, marinmeteorolog och seglare, med ett förflutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmeteorolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder : Praktisk meteorologi för båtfolk (som kommer att finnas att köpa för 200 kr/styck).

Ämnen som tas upp är allt mellan himmel och vattenyta, med fokus på vad som händer under masttoppen. Självklart får det bli en del om låg- och högtryck, men mycket om vindar på olika skalor. Bland annat gradientvindar (storskaliga vindar), sjöbris, termiska vindar, skärgårdsvindar, daglig period och byvindar. Hur olika nederbördstyper påverkar seglingen (förutom att vi blir blöta), dimma och annat elände blir det också plats för. Andra frågeställningar är vilka väderappar är användbara? Och i så fall till vad? (Inga enkla frågor.) Kan man när man sitter i båten förbättra prognosen genom att kombinera internetsurfande med det man ser med blotta ögat? Skillnader mellan väder till havs och i skärgården.

Förhoppningen är att vi under dessa kvällar kan diskutera praktiska saker om hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.

Plats: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbanan till Hornstull, buss nr 4 eller 54 till Högalidsgatan.
Tid: Tisdagen den 21 mars, och tisdag den 28 mars (obs – två delar). Båda tillfällena är mellan kl. 18:30 och 21:00, lokalen öppnar kl. 18.00. Fika serveras.
Pris: 150 kr (betalas till SSS BG 401-4254 eller via Swish 123 499 3911)
Anmälanhans@akompani.se

OBS! Först till kvarn gäller då det är begränsning på platser.

Väl mött!

Klubbkommittén

Utbildning för medlemmar

Även i år arrangerar vi kompetenshöjande utbildningar för våra medlemmar i samarbete med Navigationsakademien. Utbildningarna är Förarintyg och Kustskeppare, för klubbens medlemmar med familjer. Minimiålder är 12 år för förarintyg och 15 år för kustskepparen.

Läs mer här för detaljer och anmälan.

Förarintyget är ett intyg som visar att innehavaren har teoretiska kunskaper att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten på ett säkert sätt. På kursen lär du dig bl.a. praktiskt sjökortsarbete och metoder för navigering, sjövägsregler, lanternor, sjöräddning, sjömanskap, miljö, väder, säkerhet och sjukvård.

Kustskepparintyget är en påbyggnad på förarintyget som ger dig teoretiska kunskaper för färder utomskärs, samt i mörker och dimma. Det ger dig också behörighet att föra fritidsfartyg större än 12 x 4 meter. Förarbevis samt viss båtpraktik är också ett krav för att få skriva prov för kustskeppare.

SSS gör studiebesök hos Gransegel

Nu har våra medlemmar chans att följa med på studiebesök till Gransegel och deras segelloft. Man kan även besöka Benns Mast & Rigg. Platserna är begränsade till 50 personer och anmälan är först till kvarn.

Tid: 18 januari 2023, kl 18:30
Plats: Prästkragens väg 20 i Saltsjö-Boo, ni tar er dit för egen maskin.
Anmälan: hans@akompani.se
Skriv i mejlet hur många ni blir som kommer.

Väl mött!

Hans Jonasson
Klubbmästare

Ingen julfest i år, men välkomna på Flytande Glöggmässan!

Klubbmästeriet informerar härmed att det inte blir någon julfest i år. Detta mot bakgrund av osäkerheten kring vilka restriktioner som skulle gälla i december.

Istället välkomnas våra medlemmar till Tranebergshamnen evenemang Flytande Glöggmässan, i Tranebergshamnen!

Lördagen den 27 november i TranebergshamnenBengt Tranas väg 12, Bromma, mellan 14.00 och ca 16.30, träffas vi för att värma upp oss inför den stundande julen. Vi får självklart besök av tomten, dricker glögg, kanske lär oss en och annan knop, smakar på mästerkockens berömda gulaschsoppa, köper eller säljer någon begagnad båtpryl på vår båtloppis och mycket annat.

Om du vill så tar du med . . .… gamla båtsaker eller något annat (exempelvis hantverk eller hemgjort godis) som du vill sälja eller byta på loppisbordet. Hamnen ansvarar inte för ev. byteshandel/ försäljning av båtsaker, du ansvarar själv för de saker du vill sälja.… lite småpengar till fika (Swish fungerar också!), soppa, lotter och loppis.

Självklart tar du med familj och vänner!Anmäl hur många ni blir och om du behöver bord till försäljning av båtsaker och annat.

O s a senast måndagen den 22 november till flytandegloggmassan@gmail.com

Många av er har varit med tidigare år, nu passar vi på att hälsa alla nya medlemmar lite extra välkomna till evenemanget!

Förra året ställdes Flytande Glöggmässan in p g a pandemin med restriktioner. I år hoppas vi att detta ska bli genomförbart. Notera att pandemin ännu pågår, vi kan behöva ställa in med kort varsel om FHMs restriktioner åter blir aktuella.