Dags att nominera inför årsmötet

Nu har det blivit dags att nominera representanter till våra kommittéer och styrelsen. På medlemssidan på hemsidan finns information från valnämnden: ett brev med information, och ett dokument med en lista på nuvarande uppdrag och mandattider.

Vi är många som är engagerade inom SSS men vi  behöver bli ännu fler! SSS har kommittéer för våra hamnar och varv, segling (junior-, vuxen- och kappsegling) klubbverksamhet med utbildning och fester samt miljö. Varför ska man då engagera sig i en kommitté? Självklart därför att det behövs för att en ideell förening som SSS ska fungera. Verksamheten bygger på medlemmarnas insatser och man får också så mycket tillbaka genom sitt engagemang! Man lär känna trevliga och engagerade medlemmar, man lär sig nya saker, har möjlighet att utveckla verksamheten samt att man har kul tillsammans! Det finns så mycket mer som vi inom SSS skulle kunna göra. Hoppas du vill vara med! Se vilka kommittéer vi har här.

Hamnbassängen avstängd f 29/9 t.o.m. 7/10

Hej medlemmar på Rastaholm!

Under v 40 kommer vi muddra ur hamnbassängen. Detta är ett arbete som varit planerat sedan länge då hamndjupet är alldeles för lågt. Tyvärr har ärendet hamnat i långbänk då Ekerö kommun inte varit överens med Länsstyrelsen hur muddermassorna ska hanteras. Nu har man beslutat i ärendet och det kommer innebära att vi kommer att stänga av hamnbassäng område från och med fredag den 29:e september. Tyvärr kommer det leda till att våra mastkranar kommer att vara obrukbara under denna period. Detta innebär också att sjösättningsrampen är avstängd.

Vi beklagar detta och vi förstår att det kommer ställa till det för er som planerat att masta av under denna period. Vi hoppas att ni kommer kunna lösa det ändå med lite extra planering. Vi vill samtidigt påminna om att ni som ligger i någon av våra mer centrala hamnar kan använda någon av mastkranarna i Bergvik. Alternativt önskar vi att ni som ska ta upp er båt under v. 41 tidigarelägger er avmastning.

Vi hoppas att ni har förståelse över den uppkomna situationen. Men detta är inget vi råder över då vi måste ta hänsyn till kommunens regelverk.

Med vänliga hälsningar

Fredrik Nyberg
Kanslichef, Stockholms Segelsällskap

Städdag för hamnliggare Bergvik

Onsdagen den 20 september kl. 17:30

Sommaren har bjudit på både sol och regn och förhoppningsvis får vi en fin båthöst. Kommittén har under året bland annat arbetat med att förbättra elanläggningen för att få ner elkostnad, installerat ytterligare y-bommar för en säkrare och mer lättillgänglig hamn samt en hel del andra åtgärder. Snart är det dags för första torrsättning och innan dess planerar vi att snygga till i hamn och på varvsområde, utföra en del andra arbeten och åtgärder för att få en fin och fungerande anläggning inför vintern. 

Som medlem har man arbetsplikt så missa inte detta tillfälle att göra din insats samtidigt du umgås med och lär känna andra medlemmar. Om du inte kan delta denna kväll så återkoppla så att vi kan hitta ett annat tillfälle för just dig. Det finns alltid något som måste göras och vi i kommittén är övertygade om att vi har en hel del dold kompetens i våra medlemmar. 

Till arbetskvällen rekommenderas oömma kläder samt arbetshandskar.

17:30-19:30 Arbete

19:30-20:30 Vi bjuder på grillad korv med dryck

Väl mött

Hamnkommittén

Städdag Västerbrohamnen

Städ/arbetsdag i Västerbrohamnen lördagen den 22 april klockan 09.00 – 12.00

Välkommen till Västerbrohamnens ordinare städ/arbetsdag lördagen den 22 april. Vi samlas klockan 9 för att tillsammans öppna upp hamnen och genomföra vårens uppgifter . Vi avslutar dagen med ett kort informationsmöte där vi också bjuder på korv med bröd och tillbehör, och avslutar dagen med avprickning av deltagarna runt klockan 12.00.

Vi vill samtidigt informera er om att Staden har kommit överens med Stockholms segelsällskap att byta ut hela A bryggan ut mot riddarfjärden mot en helt ny brygga som också är vågbrytande. A bryggan är väldigt sliten så det är ett mycket positivt besked. Arbetet påbörjas nu och ska vara klart runt månadsskiftet april/maj, det ser vi fram emot.

Till sist måste vi tyvärr informera er om att vi haft stölder i Västerbrohamnen under vintern. Det är många av våra fina stålstolar uppe på terrassen som stulits. Det är väldigt tråkigt att vår fina hamn ska drabbas av stölder, men vi får hjälpas åt att vara lite extra uppmärksamma när vi är i hamnen.

Välkomna till städ/arbetsdagen

Hamnkommittén Västerbrohamnen

Sjösättningslistorna ligger uppe

Ett säkert vårtecken är att sjösättningslistorna nu är uppe på hemsidan (och de sitter även uppe på våra hamnar och varv). Gå in på medlemssidan och hitta din tid.

Kom ihåg:

För er medlemmar som inte kan sjösätta enligt plan, kommer båten behöva flyttas för att inte ligga i vägen för övrig sjösättning. Det kommer medföra en kostnad på 1 800 kr.

För den som inte kan sjösätta inom den ordinarie sjösättningstiden kommer det att kosta 1 500 kr.

För att sjösättningen ska gå så smidigt som möjligt detta år hoppas vi på få flyttar.

SSS medlemmar kallas till årsmöte 2023

Alla medlemmar har per mejl fått kallelse till årsmötet som äger rum den 26 mars 2023 kl. 15.00 på Rastaholms värdshus. Under mötet bjuder sällskapet på enklare förtäring. OSA är därför obligatoriskt för att vi ska kunna beställa mat. Meddela närvaro per e-post till arsmote@stockholmssegelsallskap.se senast den 20 mars 2023.

Gästtalare

I år gästas mötet av Linda Lindenau. Linda Lindenau är jordenruntseglare, ledare och inspiratör. Hennes föreläsningar handlar om vad som kan hända vid världsomseglingar, om människor, om mod och rädsla, ledarskap, drivkrafter, konfliktlösning och vad som händer i grupper där man bor tätt, ställs inför nya utmaningar och inte alltid tycker om den man bor ihop med.

Årsmöteshandlingar

Alla årsmöteshandlingar kommer att finnas på hemsidan senast två veckor innan mötet:

  • Verksamhetsberättelse 2022
  • Resultaträkning och balansräkning
  • Revisorernas berättelse
  • Propositioner och motioner
  • 2023 års budget
  • Verksamhetsplan 2023
  • Valberedningens förslag till styrelseledamöter, suppleanter, kommittéledamöter
  • Förslag på valnämnd

Dagordning enligt stadgarna:

  • Godkännande av röstlängd och dagordning samt fråga om mötet är utlyst på rätt sätt.
  • Fråga om mötet tillåter närvaro av personer som inte är medlemmar.
  • Val av mötesordförande, sekreterare och två justeringsmän tillika rösträknare.
  • Godkännande av föregående föreningsmöte.
  • Föredragande av styrelses verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning samt revisorernas berättelse.
  • Frågan om styrelsen ansvarsfrihet för 2022.
  • Propositioner.
  • Motioner.
  • Fastställande av inträdes- och medlemsavgifter.
  • Fastställande av budget för verksamhetsåret.
  • Val av styrelseledamöter, suppleanter och kommittéledamöter.
  • Val av valnämnd.
  • Utdelning av eventuella utmärkelse. 
  • Meddelande från styrelsen
  • Övriga föranmälda frågor

För styrelsen
Lars Nordfeldt, ordförande

Utbildning för medlemmar

Även i år arrangerar vi kompetenshöjande utbildningar för våra medlemmar i samarbete med Navigationsakademien. Utbildningarna är Förarintyg och Kustskeppare, för klubbens medlemmar med familjer. Minimiålder är 12 år för förarintyg och 15 år för kustskepparen.

Läs mer här för detaljer och anmälan.

Förarintyget är ett intyg som visar att innehavaren har teoretiska kunskaper att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten på ett säkert sätt. På kursen lär du dig bl.a. praktiskt sjökortsarbete och metoder för navigering, sjövägsregler, lanternor, sjöräddning, sjömanskap, miljö, väder, säkerhet och sjukvård.

Kustskepparintyget är en påbyggnad på förarintyget som ger dig teoretiska kunskaper för färder utomskärs, samt i mörker och dimma. Det ger dig också behörighet att föra fritidsfartyg större än 12 x 4 meter. Förarbevis samt viss båtpraktik är också ett krav för att få skriva prov för kustskeppare.

Studiebesök hos Gransegel

Den 18 januari var SSS på studiebesök hos Gransegel på deras segelmakeri och riggverkstad i Saltsjö-Boo. Gransegel har en lång erfarenhet av segeltillverkning. Det var ett 20-tal som passade på att komma och Gransegel öppnade upp sitt loft visade runt oss i lokalerna. Vi fick en genomgång av allt som rör segel och rigg och mast. Massor med goda tips och råd och det kändes som att alla trivdes denna kväll.

Det var en kul kväll som vi hoppas kan bli ett kommande inslag framöver hos SSS!

Tack hälsar Klubbkommittén!