Väderkurs den 24 januari 2024 – Kappseglingsmeteorologi, inte bara för kappseglare!

Fortfarande möjligt att anmäla sig!

Välkommen till en trevlig och lärorik kväll med Anders Ljungkvist, marinmetereolog och seglare, med ett förlutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmetereolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder-praktisk meteorologi som finns att köpa för 200:-/st.

Att kunna välja rätt spår och utnyttja kunskap om väder och vind är något som alla har nytta av, kappseglare eller inte. Varför vrider vinden i en vindby och hur gör den det? Hur påverkar sjöbrisen vinden i skärgården? Vad är det för skillnad att segla till havs jämfört med i skärgården? Att segla snabbt och säkert är något som kappseglare har nytta av men det har man ju som semesterseglare också. Man får många aha-upplevelser när man får mer kunskap om väder och vind.

Vi kommer under kvällen att gå igenom alla möjliga (och omöjliga) vindsystem som påverkar oss under segling. Storskaliga vindändringar ( lågtryck, högtryck, fronter, tråg mm), sjöbris, termiska vindar, lokalvindar i skärgården, byvindar mm. Syftet blir att kunna använda de olika vindändringarna taktiskt vare sig det gäller havssegling eller bansegling. Förhoppningen är att vi under denna kväll kan diskutera praktiska saker hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.

När: 24 januari 2024, kl. 18-21 med fika 
Var: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbana Hornstull, Buss 4 eller 54 till Högalidsgatan. 5 minuters promenad till Långholmen över Pålsundsbron
Pris: 200 kronor
Ny sista anmälningsdag den 17 januari 2024
Anmälan via länken här

Alla nyheter