Välkomna på föreläsning om meteorologi för båtfolk

Föreläsare är Anders Ljungkvist, marinmeteorolog och seglare, med ett förflutet på Radio Stockholm (Arholma-Landsort) och TV4. Förutom att ha arbetat som prognosmeteorolog har Anders ägnat den mesta tiden av sitt yrkesliv åt att utbilda trafikflygare. Anders har också skrivit boken Sjöväder : Praktisk meteorologi för båtfolk (som kommer att finnas att köpa för 200 kr/styck).

Ämnen som tas upp är allt mellan himmel och vattenyta, med fokus på vad som händer under masttoppen. Självklart får det bli en del om låg- och högtryck, men mycket om vindar på olika skalor. Bland annat gradientvindar (storskaliga vindar), sjöbris, termiska vindar, skärgårdsvindar, daglig period och byvindar. Hur olika nederbördstyper påverkar seglingen (förutom att vi blir blöta), dimma och annat elände blir det också plats för. Andra frågeställningar är vilka väderappar är användbara? Och i så fall till vad? (Inga enkla frågor.) Kan man när man sitter i båten förbättra prognosen genom att kombinera internetsurfande med det man ser med blotta ögat? Skillnader mellan väder till havs och i skärgården.

Förhoppningen är att vi under dessa kvällar kan diskutera praktiska saker om hur man hanterar väder före och under segling, och inte fara iväg upp i stratosfären med alltför vidlyftiga resonemang.

Plats: Sjömansskolan, Mälarvarvsbacken 2-4. Tunnelbanan till Hornstull, buss nr 4 eller 54 till Högalidsgatan.
Tid: Tisdagen den 21 mars, och tisdag den 28 mars (obs – två delar). Båda tillfällena är mellan kl. 18:30 och 21:00, lokalen öppnar kl. 18.00. Fika serveras.
Pris: 150 kr (betalas till SSS BG 401-4254 eller via Swish 123 499 3911)
Anmälanhans@akompani.se

OBS! Först till kvarn gäller då det är begränsning på platser.

Väl mött!

Klubbkommittén

Alla nyheter